Kuchnia polska zupami stoi. Polacy chyba jak inny naród na świecie lubią zupy, bez których nie wyobrażają sobie prawdziwego domowego obiadu. Jednakże nie tylko w polskiej kuchni można znaleźć wspaniałe zupy będące źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje – każdą z innego kraju.
Rosół – klasyka ponad wszystko
Zdrowe zupy nieodłącznie kojarzą się z rosołem. Zupa ta znana jest doskonale naszym mamom i babciom, które nierzadko traktowały ją jako doskonały lek na przeziębienie. Co ciekawe, lecznicze właściwości rosołu zostały potwierdzone naukowo.
Rosół to nic innego jak wywar na bazie mięsa i warzyw podawany z makaronem i natką pietruszki. Popularną wersją jest ta przygotowywana na bazie mięsa wołowego, jednakże dla wielu osób najsmaczniejszy jest rosół z wiejskiego koguta. Dlaczego? Odpowiedź jest banalnie prosta, to po prostu smak dzieciństwa.
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa to jedna z najprostszych w przygotowaniu zup. Jej bazę stanowi wywar przygotowany z wołowiny. Dodatkiem, który nadaje smaku całej zupie jest wytrawne wino oraz jej składnik absolutnie podstawowy, czyli cebula.
Francuska zupa cebulowa ma działanie bakteriobójcze, wszystko to za sprawą cebuli. Co ważne w przypadku przeziębienia, udrażnia ona drogi oddechowe. Jest ona również źródłem wielu składników mineralnych, wśród których wymienić można chociażby potas, magnez czy też cynk.
Włoska zupa minestrone
Minestrone to zupa pochodząca z Sardynii. Cechuje się ona jedną niezwykłą cechą – sezonowością. Oznacza to, że jest ona przygotowywana z warzyw, na które jest właśnie sezon. Wśród nich można wymienić na przykład różne rodzaje fasoli, koper włoski, ciecierzycę, marchew i pomidory. Zupa najczęściej podawana jest z włoskim makaronem pszenicznym.
Zupa minestrone jest uznawana za prawdziwy eliksir długowieczności. Nic dziwnego, przecież mieszkańcy Sardynii słyną z długiego życia. Na pewno minestrone ma w tym swój udział.
Nie sposób wymienić wszystkie najzdrowsze zupy. Jest ich po prostu zbyt wiele. Dlatego też w poszukiwaniu nowych przepisów oraz inspiracji kulinarnych warto sięgnąć do Internetu.
[…] soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem. Chcesz wiedzieć jakie najzdrowsze zupy mogą poprawić Twoje zdrowie oraz stanowić kulinarny przysmak? Zachęcam do śledzenia naszego […]
czy Polska zupami stoi… polemizowalabym, ale fakt – wszedzie zupa, jak nie mleczna to pomidorowa, to rosół, a potem schaaaabooowy 😉
Polacy lubią zupy – ta, rosół i pomidorowa 😀 ciekawe czy to gusta czy po prostu kwestia zamożności…