zdrowe zupy

Kuchnia polska zupami stoi. Polacy chyba jak inny naród na świecie lubią zupy, bez których nie wyobrażają sobie prawdziwego domowego obiadu. Jednakże nie tylko w polskiej kuchni można znaleźć wspaniałe zupy będące źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje – każdą z innego kraju.

Rosół – klasyka ponad wszystko

Zdrowe zupy nieodłącznie kojarzą się z rosołem. Zupa ta znana jest doskonale naszym mamom i babciom, które nierzadko traktowały ją jako doskonały lek na przeziębienie. Co ciekawe, lecznicze właściwości rosołu zostały potwierdzone naukowo.

Rosół to nic innego jak wywar na bazie mięsa i warzyw podawany z makaronem i natką pietruszki. Popularną wersją jest ta przygotowywana na bazie mięsa wołowego, jednakże dla wielu osób najsmaczniejszy jest rosół z wiejskiego koguta. Dlaczego? Odpowiedź jest banalnie prosta, to po prostu smak dzieciństwa.

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to jedna z najprostszych w przygotowaniu zup. Jej bazę stanowi wywar przygotowany z wołowiny. Dodatkiem, który nadaje smaku całej zupie jest wytrawne wino oraz jej składnik absolutnie podstawowy, czyli cebula.

Francuska zupa cebulowa ma działanie bakteriobójcze, wszystko to za sprawą cebuli. Co ważne w przypadku przeziębienia, udrażnia ona drogi oddechowe. Jest ona również źródłem wielu składników mineralnych, wśród których wymienić można chociażby potas, magnez czy też cynk.

Włoska zupa minestrone

Minestrone to zupa pochodząca z Sardynii. Cechuje się ona jedną niezwykłą cechą – sezonowością. Oznacza to, że jest ona przygotowywana z warzyw, na które jest właśnie sezon. Wśród nich można wymienić na przykład różne rodzaje fasoli, koper włoski, ciecierzycę, marchew i pomidory. Zupa najczęściej podawana jest z włoskim makaronem pszenicznym.

Zupa minestrone jest uznawana za prawdziwy eliksir długowieczności. Nic dziwnego, przecież mieszkańcy Sardynii słyną z długiego życia. Na pewno minestrone ma w tym swój udział.

Nie sposób wymienić wszystkie najzdrowsze zupy. Jest ich po prostu zbyt wiele. Dlatego też w poszukiwaniu nowych przepisów oraz inspiracji kulinarnych warto sięgnąć do Internetu.

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.