Według najnowszych badań węglowodany są bardzo istotne dla kobiet w ciąży. U tych pań z niedoborem tych związków zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej. Sprawdź szczegóły.
Do wad cewy nerwowej należą m.in. rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie i przepukliny oponowo-rdzeniowe. Wady te powstają w okresie prenatalnym i stanową przyczynę niepełnosprawności i zgonów dzieci.
„Dieta matki przed i w czasie ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu. Nasze badania sugerują, że niskie spożycie węglowodanów może zwiększać ryzyko wystąpienia u dziecka wady wrodzonej o 30 proc. Wyniki te są niepokojące, biorąc pod uwagę popularność diet niskowęglowodanowych” – mówi prowadząca badania dr Tania Desrosiers z University of North Carolina w Chapel Hill.
Naukowcy poddali analizie dane dotyczące 11 285 kobiet biorących udział w National Birth Defects Prevention Study. W tej grupie wystąpiło 1740 przypadków narodzin (oraz poronień) dzieci z rozszczepem kręgosłupa lub bezmózgowiem.
Kwas foliowy chroni przed rozwojem wad wrodzonych. Badacze stwierdzili, że w przypadku kobiet spożywających zbyt mało węglowodanów stężenie kwasu było o ponad połowę mniejsze w porównaniu z grupą kontrolną.
Kobiety, które unikają spożywania węglowodanów mogą jednocześnie spożywać mniej produktów wzbogaconych w kwas foliowy. Wpływa to na zbyt niski poziom tego związku. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań. Ustalą one dokładną przyczynę zależności pomiędzy dietą niskowęglowodanową a ryzykiem wad wrodzonych u dziecka – podsumowują autorzy.
(Źródło: PAP)