węglowodany istotne dla kobiet w ciąży

Według najnowszych badań węglowodany są bardzo istotne dla kobiet w ciąży. U tych pań z niedoborem tych związków zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej. Sprawdź szczegóły. 

Kobiety, które w okresie ciąży spożywają mało węglowodanów, są bardziej narażone na urodzenie dziecka z wadą cewy nerwowej – informują naukowcy na łamach pisma „Birth Defects Research”. Wady te powstają w okresie prenatalnym i stanowią przyczynę niepełnosprawności i zgonów dzieci.
Z uwagi na to, że węglowodany są bardzo istotne dla kobiet w ciąży warto w tym okresie rozsmakować się w produktach, które zawierają ich duże ilości. Węglowodany, zwane także cukrami, to związki organiczne, które są podstawowym źródłem energii wykorzystywanej do utrzymania stałej temperatury ciała i pracy całego organizmu. Są również materiałem budulcowym komórek. Najwięcej jest ich w roślinach okopowych: ziemniakach, burakach cukrowych, ziarnach (zboża, ryżu, kukurydzy). Duża ich ilość jest także w owocach oraz nasionach roślin strączkowych (fasoli, bobie, grochu, soczewicy, soi).

Do wad cewy nerwowej należą m.in. rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie i przepukliny oponowo-rdzeniowe. Wady te powstają w okresie prenatalnym i stanową przyczynę niepełnosprawności i zgonów dzieci.

Dieta matki przed i w czasie ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu. Nasze badania sugerują, że niskie spożycie węglowodanów może zwiększać ryzyko wystąpienia u dziecka wady wrodzonej o 30 proc. Wyniki te są niepokojące, biorąc pod uwagę popularność diet niskowęglowodanowych” – mówi prowadząca badania dr Tania Desrosiers z University of North Carolina w Chapel Hill.

Naukowcy poddali analizie dane dotyczące 11 285 kobiet biorących udział w National Birth Defects Prevention Study. W tej grupie wystąpiło 1740 przypadków narodzin (oraz poronień) dzieci z rozszczepem kręgosłupa lub bezmózgowiem.

Kwas foliowy chroni przed rozwojem wad wrodzonych. Badacze stwierdzili, że w przypadku kobiet spożywających zbyt mało węglowodanów stężenie kwasu było o ponad połowę mniejsze w porównaniu z grupą kontrolną.

Kobiety, które unikają spożywania węglowodanów mogą jednocześnie spożywać mniej produktów wzbogaconych w kwas foliowy. Wpływa to na zbyt niski poziom tego związku. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań. Ustalą one dokładną przyczynę zależności pomiędzy dietą niskowęglowodanową a ryzykiem wad wrodzonych u dziecka – podsumowują autorzy.

(Źródło: PAP)

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię