zupa krem z dyni

Gdy przychodzi jesień szukamy sposobów, aby się rozgrzać i zjeść coś smacznego. Proponujemy zupę krem z dyni. Sprawdźcie przepis na to świetne jesienne danie. 

Zupa krem z dyni to idealne danie na jesień. Gdy ta pora roku pokazuje swoją gorszą twarz – za oknem deszcz, wiatr i szarość to warto wprowadzić do swojego menu ciepłą i rozgrzewającą zupę. Dynia jest jednym z produktów, które warto jeść jesienią. Krem ma żywy pomarańczowy kolor, co przydaje się własnie w takie brzydkie dni. Skoro za oknem nie ma kolorów to niech będą chociaż na talerzu. Co ważne, takie danie jest bardzo pożywne. Jest to potrawa niskokaloryczna, ponieważ dynie same w sobie mają bardzo mało tłuszczu. Są także bogate w witaminy: C, B6, A, E, K oraz w minerały: wapń, żelazo magnez. Te substancje są nam bardzo potrzebne, aby organizm dobrze funkcjonował, a szczególnie jesienią, gdy ryzyko zachorowania jest wysokie.

Przepis na zupę krem z dyni według Ewy Wachowicz: 

Składniki:

1 kg dyni
1 cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
3 szklanki bulionu warzywnego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
pestki z dyni

Przygotowanie:

Najpierw drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek i podsmaż je razem. Następnie zajmij się dynią. Umyj ją, obierz ze skórki, wyjmij z niej pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pokrojoną dynię dodaj do wcześniej przysmażonej cebuli i czosnku i podsmażaj te składniki razem przez kilka minut. Teraz przed Tobą krok, który wymaga trochę cierpliwości. Zalej dynie bulionem i duś przez około 30 minut, do momentu, aż dynia nie będzie miękka. Miękką dynię pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem. Po zmiksowaniu dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Aby danie było kompletne upraż pestki dyni na patelni. Posyp nimi zupę w talerzach, będzie to za równo smaczny dodatek jak i ozdoba.

Smacznego!

4 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.