zupa krem z dyni

Gdy przychodzi jesień szukamy sposobów, aby się rozgrzać i zjeść coś smacznego. Proponujemy zupę krem z dyni. Sprawdźcie przepis na to świetne jesienne danie. 

Zupa krem z dyni to idealne danie na jesień. Gdy ta pora roku pokazuje swoją gorszą twarz – za oknem deszcz, wiatr i szarość to warto wprowadzić do swojego menu ciepłą i rozgrzewającą zupę. Dynia jest jednym z produktów, które warto jeść jesienią. Krem ma żywy pomarańczowy kolor, co przydaje się własnie w takie brzydkie dni. Skoro za oknem nie ma kolorów to niech będą chociaż na talerzu. Co ważne, takie danie jest bardzo pożywne. Jest to potrawa niskokaloryczna, ponieważ dynie same w sobie mają bardzo mało tłuszczu. Są także bogate w witaminy: C, B6, A, E, K oraz w minerały: wapń, żelazo magnez. Te substancje są nam bardzo potrzebne, aby organizm dobrze funkcjonował, a szczególnie jesienią, gdy ryzyko zachorowania jest wysokie.

Przepis na zupę krem z dyni według Ewy Wachowicz: 

Składniki:

1 kg dyni
1 cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
3 szklanki bulionu warzywnego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
pestki z dyni

Przygotowanie:

Najpierw drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek i podsmaż je razem. Następnie zajmij się dynią. Umyj ją, obierz ze skórki, wyjmij z niej pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pokrojoną dynię dodaj do wcześniej przysmażonej cebuli i czosnku i podsmażaj te składniki razem przez kilka minut. Teraz przed Tobą krok, który wymaga trochę cierpliwości. Zalej dynie bulionem i duś przez około 30 minut, do momentu, aż dynia nie będzie miękka. Miękką dynię pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem. Po zmiksowaniu dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Aby danie było kompletne upraż pestki dyni na patelni. Posyp nimi zupę w talerzach, będzie to za równo smaczny dodatek jak i ozdoba.

Smacznego!

4 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię